Stiftende generalforsamling

• En gruppe mennesker med løftet arme

Fotograf: Vallensbæk Kommune

Det handler om at skabe gode rammer for det frivillige foreningsarbejde.

En stiftende generalforsamling kan udformes ligesom I ønsker. Her har vi samlet nogle gode tips til hvordan I gør.

En generalforsamling er egentlig bare et årsmøde, hvor I demokratisk vælger jeres ledelse og stemmer om indsendte forslag.
I vælger selv opbygningen, men ofte er opbygningen ("dagsordenen") beskrevet i jeres vedtægter. Det betyder dog ikke, at det behøver at være kedeligt, og ikke kan være festligt. Flere foreninger vælger eksempelvis at afslutte en generalforsamling med en fælles middag eller et foredrag - også for at tiltrække flere.

Den stiftende generalforsamling

Den stiftende generalforsamling er det møde, hvor I stifter jeres forening på baggrund af et sæt vedtægter, som godkendes. Desuden "konstitueres" bestyrelsen ofte på selve generalforsamlingen eller i forlængelse - alt efter hvad man har skrevet i vedtægterne. Der er ingen krav om et storstilet arrangement - I kan blot samle alle interesserede et givent sted. Vigtigst er det at:

1. Overholde vedtægterne (den opbygning og de stemmeregler, der står heri)
  2. Få skrevet et referat fra mødet og få det underskrevet af hele bestyrelsen + dato
  3. Få underskrevet de besluttede vedtægter af hele bestyrelsen + dato

De 2 sidste punkter er eksempelvis til banken, når der skal oprettes en NemKonto til foreningen.

Hjælp

Hvis I ønsker hjælp til at planlægge generalforsamlingen eller styre mødet ("dirigenten") må I gerne kontakte os.
I kan også læse mere angående om stiftelse af en forening og generalforsamling her.

Sidst opdateret 02.03.2017